26 Ağustos 2010 Perşembe

Neden olmadı ? Trabzonspor 1 Liverpool 2



Trabzonspor biliyorsunuz sezona fırtına gibi girdi.. Sadece skor olarak değil, oynanan futbol olarak da herkesi mest etti. Trabzonspor’un başarısında birçok neden var tabi. Oturmuş ve kaliteli kadro, geniş rotasyon, Şenol Güneş gibi birçok etken var ama Trabzonspor’u diğer takımlardan ayıran en büyük artısı ortasahasıydı aslında.

Özellikle Colman ve Selçuk’un oyuna iki yönlü olarak yüksek tempoda hükmetmesi Trabzonspor’u oyunu forse eden taraf yapıyordu. Bu ortasahanın özellikle son bir haftadaki üç maçın yüksek temposunu kaldıramaması, Liverpool maçının ikinci yarısındaki sonucu doğurdu.. Turun gitmesinin nedeni en basit haliyle budur.

Aslında bunun olacağının sinyallerini Fenerbahçe maçının son 20 dakikasında vermişti Colman ve Selçuk. Son bir aydır çok tempolu ve önemli maçlar oynayan Colman ve Selçuk fizik olarak Fenerbahçe maçının son 20 dakikasında resmen gözleri kararıp ayakta duramaz hale gelmişlerdi. Bu durum bugün ikinci yarının tamamına yayıldı. Ceyhun’un daha ilk yarıda fiziken bitmesi de eklenince, Trabzonspor ortasahası tamamen çöktü ve Liverpool rahat rahat gelmeye başladı..

Oysa Trabzonspor diri ortasahasıyla fark yaratıyordu. Fenerbahçe maçının ilk 60 dakikası, İngilteredeki Liverpool maçının ilk yarısı ve burdaki Liverpool maçının ilk yarısında rakibi ezen bir ortasaha vardı. Zaten Trabzonspor’un golünü getiren de bu ortasahaydı. Colman’ın şok presi ve çok zekice ara pası (çift yönlü ortasaha, top kap ve ara pası at).. Ama ne zaman ikinci yarı fiziken düştü ortasaha, bu sefer ne paslar yerini bulmaya başladı ne de etkili pres yapılmaya.. Ortasaha böyle düşünce de Liverpool sazı eline aldı ve sağlı sollu gelmeye başladı. Daha doğrusu sağlı gelmeye başladı. Hem Glen Johnson onların en etkili kanat oyuncusu hem de Cale’nin tarafı yol geçen hanı olunca ordan güldür güldür gelen bir Liverpool oldu maçta.

Maçı, Ankara’da Çınar Cafe’de izledim Trabzonspor’lu arkadaşlarla.. Giray kendi kalesine golü atınca yanımdaki arkadaş, Giray’ı suçlar birşeyler söyledi. Ona ne farkeder, bu olmasa bir sonraki gol olcaktı dedim. Az önce Ngog’un gol olmayan kafasından sonra bunun gol olması gibi. Tam bunu söylerken de Liverpool’un ikinci golü geldi zaten.

Şenol Güneş ortasahadaki bu düşüşü görüp Barış’ı aldı oyuna ama garibim Barış tek başına ne yapabilir ortasahada. Alanzinho, Colman, Seluk ve Cale ayaklarına gelen tüm topları kaptırdılar nerdeyse oyunun sonlarına doğru. Sonuç da kaçınılmaz oldu tabi.

Bu ama bu oyuncuların suçu değil, dediğim gibi bu tempoya hazır seviyede değiller henüz. O seviyeye çıkmak için bu günlerin yaşanması gerekiyor. Bugün Trabzonspor’un Liverpool karşısında yaşadıkları, önümüzdeki yıl şampiyonlar liginde tecrübe olarak geri dönecektir Trabzonspor’a.

Bundan sonrası için ise bu durum çok büyük sorun olmayacaktır Trabzonspor için. Bu son bir aydaki gibi zorlu maçları üst üste oynamayacak bir daha bu sezon. Avrupa Liginde olmamak lig için bir avantaj aslında. Önümüzdeki hafta milli maç için verilecek ara da ilaç gibi gelecektir. Bundan sonra Trabzonspor ortasahasını Liverpool maçının ikinci yarısındaki gibi göreceğimizi sanmıyorum. Ve güçlü Trabzonspor ortasahası Türkiye Ligi için fazlasıyla yeterli gibi görünüyor.

Son bir not. Bugün Fenerbahçe’nin ve Trabzonspor’un elenmesinin nedeni Pazartesi oynadıkları maçtı. O tempoda oynanan maçtan üç gün sonra bugünkü maçları kaldıramadılar. Yukarda anlattığım yorgunluk işte. Oysa Pazartesi oynanan maç ertelenseydi (gruplara kalma maçı olduğu için bir istisna uygulanabilirdi) bugün iki takım da turu geçen taraf olabilirlerdi..

Bir not daha.. An itibariyle Sergen NTV’de “Trabzonspor iki maçta da Liverpool’la fizik olarak kafa kafaya oynadı” dedi.. Maçları neresiyle izlemiş merak ediyorum. Bir de takımlar lige iyi hazırlanmamış diyor. Kendisi çok hazırlanırdı ya..

3 yorum:

Adem dedi ki...

O forma Cemil Usta'nın forması olsaydı keşke...

Adem dedi ki...

Fizik konusunda haklısın abi, ama sürekli modern futbol, değişen gelişen futbol diyorsak bu tip maçlara da artık alışmamız gerekiyor yavaştan.. Liverpool da aynı sıklıkta maçlara çıkmakta...

Muratonovic dedi ki...

Hersey bir anda olmuyor iste, bu sekilde yavas yavas ogreniyoruz 3 gunde bir mac yapmayi.. Tecrube denen sey boyle kazaniliyor.. Bu tecrube seneye sampiyonlar liginde oynarken isimize yarayacak artik...