25 Ağustos 2010 Çarşamba

Lig Şekilleniyor, 2. Hafta Değerlendirme


Trabzonspor 3-2 Fenerbahçe


Uzun uzun yazdık zaten, bir daha detaya girmeye gerek yok. Beklenen bir sonuçtu. Ama bu kadar pozisyon ve tempo beklemiyorduk tabi. Avrupa kupaları maçında bu işin acısı çıkabilir. Trabzonspor elenir ve ağırlığı lige verirse bu sezon 27 yıllık hasret bitebilir. Fenerbahçe'de ise daha önce söylediğimiz gibi Niang çok şey farkettirdi. Aykut Kocaman birşeyler yapmaya çalışıyor. Kolay değil yılların Alex'li sistemini değiştirmek. İyi de yapıyor, ama bu süreçte iyi sonuçlara ihtiyacı var. Üstüste alınacak 2-3 kötü sonuç herşeyi berbat edebilir. Baskılara karşı direnç göstermesi lazım Aykut Kocaman'ın. Fenerbahçe skor olarak olmasada futbol olarak beklediğimden iyi bir seviyede başladı sezona. Eğer PAOK'u eler gruplara kalırlarsa lig yarışında zorlanırlar. Ama PAOK karşısında işleri zor, elenirlerse Trabzonspor ile sezon sonuna kadar yarışabilirler.

 Konyaspor 2-1 Eskişehirspor


Konyaspor'un kazanması kimseyi aldatmasın, tamamen tesadüf bir galibiyet. O kadar tesadüfki, Konyaspor'un golleri bile tesadüf, farkında olmadan atılmış goller. Birisi kendi kalesine diğeri de saçma sapan bir kafa vuruşu. Ziya Doğan'ın defansif mantalitesini yerleştirmeye çalıştığı bu geçiş döneminde böyle şans puanları almaları hem moral açısından hem gidişat açısından çok önemli. Her halukarda Konyaspor zor günler yaşayacak gibi bu yıl.

Ziya Doğan'ın o kadar defansif mücadelesine rağmen Eskişehirspor bir sürü pozisyon buldu ama atamadı. Atamayana da atarlar tabi. Sanırım ilerleyen haftalarda Batuhan'ın katkısı çok şey değiştirecek Eskişehirspor'da, özellikle Tello-Batuhan ortak yapımı goller görebiliriz bol bol. Ama yine de geçen yıldan çok farklı bir Eskişehir olur mu ? Pek sanmam.. 


Kayserispor 1-0 Karabükspor


Karabükspor'da bu yıl zor zamanlar yaşayacak gibi ama kümede kalma şanslarını Manisaspor'dan, Bucaspor'dan daha fazla olarak görüyorum. Beklenen bir mağlubiyet oldu Karabükspor için.

Öte yandan Shota'nın Kayserispor'a hareket getireceğini tahmin ediyordum. Hoş, Tolunay Kafkas'ın kısır futbolundan sonra kim olsa hareket kazanırdı Kayserispor ama Shota'nın hem kariyeri hem de çalıştığı hocalar insanı biraz daha fazla heyecanlandırıyor, beklentileri yükselityor. Zaleyeta da geldi bugün sanırım. Eğer Makukula'dan aldıkları verimi alabilirlerse, bu yıl yarışın içinde bile olabilirler. Bundan daha da önemlisi, Kayserispor'un geçmiş dönemlerdeki hocalarına verdikleri destek düşünülürse, önümüzdeki yıllarda şampiyonluk dahil ciddi başarılar kazanabilirler.

Burda küçük bir not düşmek istiyorum. Bir takımın hocasına verdiği destek, sonraki hocalar için de önemli. Örneğin şu anda Shota çok rahat bir şekilde en az iki yıl bu takımda olacağını biliyor ve ona göre planlamasını yapıyor. Tolunay Kafkas'a gösterilen sabır bugün Shota'nın daha rahat çalışması olarak geri dönüyor Kayserispor'a. Öte yandan her yıl hoca değiştiren diğer takımlarda gelen hocalar rahat olamıyor doğal olarak.. Bugün Aykut Kocaman şampiyon olamazsa ayrılacağını biliyor (eskiden devreyi göremezdi ama Aziz Yıldırım da akıllandı artık en az bir sezon süre veriyor hocalarına), Beşiktaş'ta da bu durum böyle, Rijkaard'dan önce Galatasaray'da da bu durum böyleydi. Bursaspor'u şampiyon yapan Ertuğrul Sağlam, Beşiktaş'ta rahat olabilseydi bugün çok farklı şeyler yapıyor olabilirdi.


Antalyaspor 1-1 Sivasspor

Her iki takım da beni şaşırtıyor bu yıl. Antalyaspor beklediğimden kötü, Sivasspor beklediğimden iyi başladı lige. Maçı izleyemedim ama Antalyaspor'un kazanabileceğini tahmin ediyordum. Mehmet Özdilek'in işi bu yıl zor olacak gibi. Küme hattına beklenilenden daha yakın olabilir.


Beşiktaş 0-2 İstanbul B.B.

Bazı takımların bazı takımlara şansı tutmuyor işte. Ben bildim bileli Beşiktaş bu İstanbul B.B.'den çeker hep. Yine öyle oldu. Detaylı birşeyler yazdım zaten, fazla detaya inmiycem. Beşiktaş'ın kesinlikle kötü oynadığına katılmıyorum ve gayet de iyi yolda ilerliyorlar. Beklediğimden daha iyiler, üç kulvarda da iyi işler çıkartacaklar gibi. Ama taraftarın destek vermesi lazım, skora göre dönmemeleri lazım. Bugün Nihat kaldırabilir belki, Delgado zaten gitti ama yarın öbürgün Quaresma'yı Guti'yi Necip'i ıslıklarlarsa Beşiktaş kaybeder.

Bu arada gelen Aurelio çok doğru bir transfer. Necip'e bu yıl çok yük binecekti. Gelişmesi için sürekli oynaması gerekir ama Avrupa Ligine de kalınacağını düşünürsek bir yıl içinde 50 maçta ilk 11 oynamak fiziken ve mental olarak Necip'e yarardan çok zarar getirirdi. Oysa şimdi ağırlıklı olarak Aurelio oynar, Necip'te 20-30 maç ilk 11 oynar, seneye ise Aurelio artık yedek olur, Necip sürekli oynamaya başlar. Tabi cıvıtmazsa...


Gençlerbirliği 0-0 Gaziantepspor

Maçı izlemedim. Gençlerbirliği için birşey söylemek istemiyorum ama Tolunay Kafkas geçen yıl Kayserispor'da bıraktığı yerden devam ediyor sanırım. Bu yıl bol bol 0-0 ve 1-0 gibi skorlar görebilir Gaziantepspor taraftarı, kendilerine sabır diliyorum. Gaziantespor transfer politikasında gösterdiği vizyonu hoca seçiminde gösteremiyor malesef.


Galatasaray 0-2 Bursaspor

Bursaspor kaldığı yerden devam ediyor. Helal olsun Ertuğrul Hoca'ya. Adam hakkatten çalışkan. Futbolcular gevşememiş, şımarmamış. Hala takım oyunu oynuyorlar, hala süratliler, hala yardımlaşıyorlar ve hala kazanma hırsları var. Şampiyonlar Ligi biraz hırpalayabilir onları ama yine de yarışın içinde olacaklar gibi. Zaten büyük takım olarak hep yarışın içinde olmak zorundalar.

Galatasaray için ise birşey söylemiyorum.!


Manisaspor 0-3 Ankaragücü



Beraberlik tahmin ettiğim bir maçtı. Ankaragücü şık goller atmış. Kadrosundaki kaliteli isimler biraz fark yaratıyor. Ama Ümit Özat'la bu işin olması zor. Adam genç, Ankara çıkışlı ve iyi bir futbolculuk kariyeri var. Efendi ve saygılı da bir kişilik. Başarılı olması gayet güzel bir şey olur, kulağa hoş geliyor ama işin bir de gerçekleri var.. Tecrübe yok, birikim yok.. Bol bol göbek var. Benim beklentim olumsuz ama zaman tanımak şart. En az bir devre sabredilip beklenmeli. Belki bizi yanıltır...

Ankaragücü'nün formasını bu arada TFF sitesinde gördüğümde hoşuma gitmişti ama maçta görünce hiç beğenmedim. O logo o kadar büyük ve abartılı hoş olmamış. Biraz daha belli belirsiz olsa daha iyi olabilirdi. Geçen haftaki formaları çok güzeldi oysa, üzerindeki belli belirsiz semt isimleri çok güzel olmuştu. O formadan bir tane alabilirim bile hatta.


Kasımpaşa 0-0 Bucaspor



İzleyemediğim bir maç daha. Kasımpaşa'nın kazanması gerekirdi. İlerde bu puanları ararlar. Yılmaz Vural hayal kırıklığı yaratıyor, bu şekilde büyük takımlara sıçrama yapamaz. Bucaspor'un ise işini hala zor görüyorum ve Bülent Uygun'u ilk kovulabilecek hocalar arasında görüyorum hala.

Hiç yorum yok: