19 Ağustos 2010 Perşembe

Liverpool-Trabzonspor 1-0


Anfield Road’da dün akşam eğer Onur bu kadar gününde olmasa, Liverpool 3-0 kazanabilirdi çok rahat. Tam tersi Trabzonspor 1-0 yenebilirdi de belki, veya 1-1 de bitebilirdi maç eğer kırılma anlarında Trabzonspor biraz şanslı olabilseydi. O yüzden skora çok bakmamak lazım.

Ama maça bakarsak, skor ne olursa olun, Trabzonspor’un oynadığı futbol Premier Lig standartlarındaydı. Bir Chelsea-Liverpool maçından çok da farkı değildi. Trabzonspor’un oyunu sürekli kontrolünde tutması, bol paslı ve tempolu oynaması ve de bunu Anfield Road’da yapabilmesi inanılır gibi değil. Bir Trabzonspor’lu olarak gurur duydum. Belki de 96’dan beri hiç bu kadar iyi, oturmuş ve iddaalı bir takım olmamıştı. Abartıyorum gibi gelebilir ama dün akşam Trabzonspor Anfield Road’da Liverpool’a karşı oynadı, öyle sıradan bir maç değil.

Maçın genelinde, ikinci yarının ilk 15 dakikası hariç, Trabzonspor resmen oyunun hakimiydi, oyuna istediği gibi yön verdi. Top rakibe geçince hemen presle topu kapmasını bildi. Liverpool, ilk yarıda özellikle kendi sahasından çıkmakta zorluk çekti. Umut önderliğinde ilerde yapılan pres sayesinde Liverpool oyunu geriden istediği gib kuramadı ve top kontrolü kolayca Trabzonspor’a geçti.

Şenol Güneş, G.Kore’de geçirdiği süre boyunca resmen level atmamış, bu eski Şenol Güneş değil kesinlikle. Liverpool’a karşı cesur bir kadro, presli, kontrollü ve saldırgan bir takım çıkartmak öyle eskiden yapabileceği birşey değildi. Trabzonspor “takım” olmuş ve şu anda da Spor Toto Süper Ligi’ndeki “en takım” belki. Bireysel performanslar üst düzeyde. Onur’a ayrı bir yer açmak lazım tabiki. Bir ara korktum adamı Premier Ligi'ne kapıp götürecekler diye. Geçen yıl Şenol Güneş geldiğinde 10milyon Euro’ya kaleci alsak belki bu kadar verim alamazdık. Demekki herşey transfer değilmiş, kendi kadronuzdan da futbolcuları kazanmak mümkünmüş.

Tabi herşey dört dörtlük değildi. Bu kadar güzel futbolun pozisyon üretememesi düşündürücü. Liverpool’un zaman zaman Trabzonspor’ karşı yaptığı katı defansında (bu cümleyi de kurdum ya !) bunda etkisi var tabi ama yinede 90 dakika boyunca sadece Umut’un kaçırdığı pozisyonun olması ciddi bir problem gibi. Ceza sahası içinde Teofilo bir defa topla buluşamadı, oysa bu yıl resmi maçlarda 2 golün altına hiç düşmemişti Teo. Teofilo böyle bir oyuncu işte, dün çok kötü oynadı gibi gözükebilir belki aslında değil. Teofilo’yu ceza sahası içinde topla buluşturamadığınız zaman ondan birşey beklemeye de pek hakkınız olmuyor.


Hücum varyasyonlarının bu kadar kısır olmasının en büyük nedeni, Colman dışında bu organizasyonları yapacak oyuncunun sahada olmamasıydı. Umut pasları atmaktan ziyade koşuları yapacak bir oyuncu. Teo’da aynı şekilde top atması gereken değil topların gelmesi gereken oyuncu. Burak ise fizik mücadele olarak Liverpool’u yorsada, toplu oyunda sahanın en kötüsüydü belki. Oysa Alanzinho veya Yattara’dan biri tercih edilebilirdi Burak’ın yerine. Belki pres gücü çok düşecekti ama ikinci yarıdan çok, illk yarıda daha etkili olabilirdi Alanzinho. Ama zaten sahaya cesur çıkan Şenol Hoca’nın Burak yerine Alanzinho’yu oynatması, cesurun ötesinde biraz çılgınca olabilirdi. Yinede maça Burak yerine Alanzinho ile başlasa daha heyecanlı olabilirdi, bir gol bulma şansımız daha yüksek olabilirdi.

Trabzonspor’un atacağı bir gol çok önemliydi dün akşam. Trabzons’da 90 dakika boyunca Liverpool bir şekilde bir gol atacaktır, bunu engellemek zor gibi. O yüzden, 1-0 yenilsenikde, 1-1 berabere de bitse, 2-1 yensekde turu geçen Liverpool olacak. Oysa dün bir gol atabilse bu skorlarda elenmezdi Trabzonspor. O kadar önemliydi akşam Trabzonspor’un atacağı bir gol. İşte sadece bu yüzden belki Alanzinho ilk 11 başlayabilirdi, Yattara biraz daha erken oyuna girebilirdi. Evet kadro cesur bir kadroydu, ama gol atma ihtimali düşük bir kadroydu. Şenol Güneş de sanırım skordan çok da memnun değildir.

Sonuçta güzel bir maç oldu. Seyirciler güzel futbol izlediler. Son zamanlarda izeldiğim en iyi maçlardandı. Turun favorisi Liverpool şu anda. Trabzonspor bu kadar gününde olduğu bir maçta bir gol atamayarak bu fırsatı kaçırdı. Tur zor ama Trabzon’da da herşey olabilir. Olur da Trabzonspor elerse gerçekten müthiş bir başarı olur, yok elenirse zaten, tek konsantrasyonları Süper Lig olan bu takım, 27 yıl sonra şampiyonluğu getirebilir.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

KaRDEşim çok süper bir yazı olmuş seni takdir ediyorum.

Muratonovic dedi ki...

tesekkur ederim..

Bhut_Jolokia dedi ki...

Trabzonspor bu oyunuyla bana umut verdi. Şenol Hoca güzel planlar üretip Liverpool'u terletir Avni Aker'de. Bu arada hayırlı olsun blogunuz, yeniden yazmaya başlamanız güzel:)

Adsız dedi ki...

Beraberlik süper olurdu...

Insallah Avni aker`de erken gol bulur Trabzon ve acik vermez.

Muratonovic dedi ki...

@Bhut_Jolokia, tesekkur ederim, duzenli yazmak istiyorum, bakalim, umarim yazabilirim.. Bekleriz her zaman :)