16 Ocak 2012 Pazartesi

Trabzonspor lige geri döndü TS 4 SS 0




Geçen hafta Trabzonspor için lig yeniden başlıyor demiştik, ve Samsunspor galibiyetiyle de iyice lige geri dönmüş oldu. Şampiyonlar Liginin yoğunluğu olmayınca işte, 4 hafta sürpriz puan kayıpları olmadan geçildi ve ilk dört sıradaki yerini geri almış oldu Trabzonspor..

Ligdeki sıralama bir yana, oynanan baskılı ve dominant oyunda, Trabzonspor için beklentileri arttıran diğer bir faktör... Forvet hattı biraz becerikli olsa, çok daha abartı bir skor çıkabilirdi ortaya.. Herique, Burak, Colman ve Olcan'ın birer tane, çok net atabilecekleri pozisyonlar vardı... Ben bile bu göbekli halimle atardım o golleri.. Kaçan penaltı konusuna ise şimdi girmiyorum, birazdan gelecem oraya..

Tabi bu iyi futbolda Samsunspor'un çok kötü futbolunu da görmek gerekir.. İki haftadır 4'er tane yemeleri ve oynanan silik futbol hiç de iyiye işaret değil Samsunspor için.. Toplama takımla takım olunamayacağının bir başka örneği daha olmak üzereler..

Trabzonspor'a geri dönersek, zayıf rakibi karşısında hem pozisyon vermemesi hem de oyunu istediği gibi oynaması olarak herşey çok olumluydu.. Dediğim gibi, çok daha fazla fark da olabilirdi, 7-8 bile olabilirdi.. Ama öte yandan, 7-8 bile olabilecek bir maçın uzun süre 1-0 gitmesi de ayrı bir garip, her an maç terse de dönebilirdi.. Oysa iyi oynuyorsanız, skoru hemen rahatlatmanız gerekir..

Hernekadar pozisyonlar cömertce harcanmış olsada, Olcan-Halil-Alanzinho-Burak hücum hattı ligin ilk yarıdaki arayışlardan sonra en verimli hücum hattı olarak ortaya çıktı diyebiliriz.. Henrique bu hattı biraz zorlamakla beraber, Volkan Şen ve Adrian gibi oyuncuların şanslarını pek kullanamadıklarını görüyoruz..

Burak için hakkatten söyleyecek bir şey bulamıyorum.. Rekor bir gol sayısına doğru gidiyor.. 30 golü geçecek gibi, 40 olur mu ? penaltı kaçırarak olmaz tabi..

Bu penaltı konusuna da ayrıca değinmekte fayda var.. Yıllardır söylerim, takımın panaltıcısı dahi olsa, penaltı pozisyonunun içindeki adam penaltı AT-MA-MA-LI.. Bir istatistik yapılsa, eminim penaltının içinde olan oyuncunun kullandığı penaltıların çoğunun kaçtığı görülür.. Şöyle düşünün, penaltı atışından en fazla 1 dakika (60 saniye) önce Burak 50-60 metrelik bir depar/dripling yapıyor.. Muhtemelen nabız 170-180 cıvarına çıkmış durumda.. Bir dakika içinde nabızın düşeceği yer en fazla 120-130 olur, yani hala heyecanlı ve hala sağlıklı düşünemiyor.. Kendine güvenmek başka birşey, işi garantiye almak başka birşey.. O pozisyonda Burak'ın akıllı davranıp Colman'a felan attırması gerekiyordu, hatta Şenol Güneş'in böyle bir uygulama yapması gerekiyor.. Penaltıyı sen yaptırdıysan, atışı başkası yapsın...


Burak dışında Olcan ve Alanzinho Trabzonspor'lu taraftarların yüzünü güldüren diğer oyunculardı.. Ama önemli olan Samsunspor maçında değil, daha zorlu Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş maçlarında yüzleri güldürebilmek.. Yinede, ileri dörtlü oynadıkça ritmini bulacaktır, ve ligin sonlarına doğru formunun zirvesine çıkabilir, böyle bir form yükselişi Trabzonspor'u play-off'un sürprizi yapabilir.. Zira, şampiyonu bugünkü form durumundan belki daha fazla, 3 ay sonraki form durumu belirleyecek.. O yüzden özellikle Galatasaray'ın bugünkü formuna bakıp onu şampiyon ilan edenler, sürprizle karşılaşabilirler play-off'un sonunda...

Celustka, Cech ve Colman takımın kalitesini yükselten yabancılar olurken, özellikle Cech ve Celustka'nın uyumları her gün biraz daha artıyor..

Aykut'da oynadıkça açılıyor gibi, ama biraz daha atletiklik kazanması gerekiyor.. Kondisyon çalışmalarının yanına daha esneklik çalışmaları tavsiye ederim ben.. Ne biliyim, aerobik dersi alsın, hatta pilates felan yapsın.. Biraz ağır kalıyor, eğer çevikliğini arttırabilirse bir Vieria olabilir, aksi takdirde yeni bir Hüseyin Cimşir'den fazlası olmaz.. Lafı gelmişken, napıyor acaba Hüseyin Cimşir...?

Samsunspor'a geri dönecek olursak.. Öncelikle nedir bu Samsunspor seyircisinin Trabzonspor nefreti ??? Eskiden tatsız şeyler olmuş tamamda, 20 yıl önceki tatsızlıkları devam ettirmenin anlamı nedir ? İki Karadeniz takımı, dost olsa Karadeniz kazanır, düşman olsa Karadeniz kaybeder..

Samsunspor takımına bakarsak, kaliteli oyuncuları bir araya toplamışlar güzel, iyi bir hoca bulmuşlar ve kötü gidişata rağmen hocayı kovmuyorlar bu da güzel, takım pozitif oynamaya çalışıyor bu da güzel.. Neden olmuyor ? Çünkü bu yapılan şey meyvesini 1-2 yılda verir, 5 ayda vermez.. Eğer bu yıl düşmezlerse önümüzdeki yıllar daha rahat geçer, ama bu yıl kolay atlatılacak gibi durmuyor.. Bu saatten sonra hoca değiştirmek felan da pek fayda getirmiycek gibi ama yine de Yılmaz Vural veya Hikmet Karaman alternatifleri düşünülüyordur muhtemelen..


Son söz.. Ne demiş eskilerden Ahmet Suat Hoca.. Atanınla Tutanın iyi olacak.. 

Hiç yorum yok: