21 Aralık 2010 Salı

Penaltı

Mevzuyu biliyorsunuz bu penaltı muhabbeti.. Aykut Kocaman ortaya laf attı, durduk yere durgun suyu bulandırdı.. Hürriyet gazetesi de bunun üzerine ilk yarıdaki penaltı istatistiklerini yayınlamış..

TAKIMLAR LEHİNE ALEYHİHE


Beşiktaş 5/4 0/0
Bucaspor 0/0 2/2
Bursaspor 0/0 1/1
Eskişehirspor 0/0 1/1
Fenerbahçe 3/2 2/1
Galatasaray 2/2 3/3
Gaziantepspor 2/2 2/2
Gençlerbirliği 3/3 4/1
İstanbul B.Ş. Belediyespor 0/0 4/3
Kardemir Karabükspor 2/2 2/2
Kasımpaşa 0/0 2/1
Kayserispor 2/1 0/0
Konyaspor 1/1 1/1
Manisaspor 1/1 1/1
Medical Park Antalyaspor 3/1 1/1
Ankaragücü 0/0 3/3
Sivasspor 1/1 0/0
Trabzonspor 4/3 0/0


Kabaca bir göz gezdirdiğimde şöyle bir sonuç çıkartıyorum.. Siz hücum oynarsanız, rakip ceza sahası içine bolca girersiniz, çok pozisyon yaşarsınız, penaltı kazanma ihtimaliniz de doğal olarak fazla olur.. Beşiktaş, Trabzonspor ve Fenerbahçe hücum oynayan takımlar olarak hemen tezimi destekliyor bu konuda, 5, 4 ve 3'er penaltı ile.. Antalyaspor ve Gençlerbirliği ise istisna oluşturuyorlar, o yüzden kaideyi bozmuyorlar (bkz istisnalar kaideyi bozmaz)..

Öte yandan, siz hiç rakip ceza sahasına doğru süzülemezseniz, top sizin yarı alanınızda olursa genelde, penaltı olma şansı da olmaz doğal olarak.. Bu tezimi destekleyen hiç penaltı kazanamamış takımlar da Bucaspor, Kasımpaşa, Sivasspor ve Eskişehirspor gibi oyunu kendi sahalarında oynayan takımlar.. (Şimdi Samet Aybaba deseki bize hiç penaltı verilmemiş, adama derlerki sen rakip ceza sahasına girdin de mi vermediler.. )

Bursaspor, Ankaragücü ve İ.B.B ise bu tezimi kısmen çürütüyor gibi görünebilirler ama bu takımların genelde oyunu rakip sahaya yıkan değil hızlı hücumlarla sonuca giden takımlar olduklarını da unutmamak gerekir..



Sonuç olarak, bu işin algoritması olarak oyunu domine eden, rakip ceza sahası içine çok giren ve baskılı oynayan takımlar daha çok penaltı kazanır diyebiliriz. Bu da gayet normal. O yüzden Aykut Kocaman yanlış yerleri eşeliyor. Trabzonspor'un penaltı kazanmasından daha doğal bir durum olamaz, sonuçta ligdeki en iyi futbolu oynuyor. Kaldı ki verilmeyen penaltılarıyla istatistiği aslında daha yüksek bile olabilirdi..

Aykut Kocaman'ın amacı penaltılara dikkat çekmekten daha çok muhtemelen Mourinho'culuk oynamak, açıklamalarla gerginlik yaratıp hakemleri etkilemek ve rakibi sinirlendirmek amacında olabilir. Şenol Güneş'te biraz bu tuzağa biraz düştü gibi. Ama şunu unutmamak lazım, Trabzonspor baskılı oynadığı ve oyunu domine ettiği sürece hakemler penaltı vermeseler bile maçları almaya devam eder. Öte yandan bu tip açıklamalar, yıllardır olaysız geçen Fenerbahçe-Trabzonspor maçlarını tekrar gergin hale getirmekten başka bir işe yaramaz.. Yarın şimdi Fenerbahçe-Trabzonspor maçında olaylar çıkarsa, bu gerginliğin çıkış noktası neresi olmuş olacak acaba ?


foto kicker dergisinden

Hiç yorum yok: