16 Aralık 2010 Perşembe

İlk yarının son haftasına girilirken ;

Trabzonspor - Karabükspor

Colman yok, Serkan yok, Jaja yok.. Teo ve Glowacki zaten yok. Yani sezon başında direk ilk 11 olarak düşünülen beş oyuncu yok. Ama sahaya çıkması muhtemel kadroya baktığınız zaman sırıtan pek bir oyuncu da yok gibi, geniş kadronun avantajları. Belki biraz sağ bek pozisyonu sırıtabilir. Benim tahminim Trabzonspor kadrosu şu şekilde olacak;

Onur
Barış-Egemen-Giray-Cale
Yattara-Ceyhun-Selçuk-Alanzinho
Burak-Umut

Engin dışında oyuna hücum olarak müdahale etme şansı pek olmayacak Şenol Hoca'nın. Ayrıca ilerleyen haftalarda 1-2 sakat veya cezalı durumunda Trabzonspor'un kadro genişliğinden geriye pek birşey kalmayacak. Özellikle son Jaja'nın da firari durumu düşünülerek Trabzonspor'un devre arası forvet transferi yapması şart. Bu kadar yaklaşılan şampiyonluk kesinlikle riske edilmemeli.



Trabzonspor'la ilgili bir başka not daha düşmek lazım. Sezonun başında belki hatırlarsınız, özellikle zor maçlarda Colman-Selçuk ikilisinin arkasında Ceyhun oynuyordu. Daha sonra Şenol Güneş cesur bir hamleyle Colman-Selçuk ikilisinin arkasına önlibero yerine önüne forvet arkası Alanzinho/ Engin/ Jaja yerleştirmeye çalıştı. Bu ilk geçişte eleştirildi, hatta puan kayıpları da yaşandı (Antalyaspor gibi) ama sisteminden taviz vermeyen Şenol Güneş, önliberosuz Trabzonspor'u oluşturdu ve bunun meyvalarını da topladı. Bunu neden söylüyorum, çünkü bu hafta Colman'ın yerine oynayacak olan Ceyhun defansif ortasaha yerine çift yönlü orta saha olarak oynayacak. Bu da orta sahada Selçuk-Ceyhun'lu şut tehditi anlamına gelecek. Hücum varyasyonu eksikliği çekecek kadro için maçta fark yaratacak durum bu olabilir.

Hücum varyasyon olarak Trabzonspor zorlanacak diyorum çünkü dirençli Karabük defansını bol paslı takım oyunuyla açmak zor olacak. Olası galibiyet, Selçuk-Ceyhun'un uzaktan şutlarıyla, Burak'ın yıpratıcı oyunuyla veya Yattara'nın bireysel bir iki hareketiyle gelebilir. Teofilo profilinde bir oyuncuyu Trabzonspor'un arayacağı bir maç da olabilir.

Karabükspor ise, saygı duyulmayı hakeden bir takım. Geçen yıl Makukula'nın yaptığını bu yıl Emenike yapıyor ve tek başına takımını sürüklemeye devam ediyor. Benim anlamadığım ise Emenike için İstanbul kulüpleri bu kadar istekliyken ve yüksek rakamlar konuşulurken Makukula için neden bu rakamlar telafuz edilmedi zamanında ? Neyse, Karabükspor'un olası puan alması benim açımdan sürpriz olmaz ama yine de favorim Trabzonspor. Üst biter diye tahmin ediyorum, skor tahminim ise 3-2 Trabzonspor kazanır.


Kayserispor - Bucaspor

Kayserispor alır diyorum. Geçen hafta Bucaspor'un Manisa'dan puan alması beni şaşırttı doğrusu, maçı izleyemediğim için birşey diyemiyorum. Ama Kayseri hem kötü gidişe dur demek için hem de yarıştan uzaklaşmamak adına bir şekilde maçı alacaktır. 1-0 skor tahminim. Asıl merak ettiğim konu ise seyirci, Kayseri seyircisinin artık bu tip maçlarda da o güzelim stadı doldurması gerekiyor.


Gençlerbirliği - Bursaspor

Ankaragücü seyircisi de Bursa'ya destek verecek sanırım. Bursaspor favorim ve maçı alır diyorum. Bursaspor oyun olarak belki henüz üste düzey futbol oynamıyor ama o yolda ilerliyor. Şu anda bulundukları konum Şampiyonlar Ligi için yetersiz, bunu herkes gördü zaten ama Türkiye Ligi için de gayet yeterli. Bu maçı da bir şekilde alacaklardır. Haftanın bankosu olarak görüyorum, Gençler'in sürpriz yapması zor. Skor tahminim 0-2 Bursa lehine. Çok gol olacağını da sanmıyorum bu arada, alt da oynanabilir.


Antalyaspor - Ankaragücü

Bu maç için de favorim Antalyaspor. Artık Ankaragücü'nden alacaklarını tahsil edip başka takımlara gitmenin çaresini arayan futbolcuların, her nekadar Ümit Özat motive etmeye çalışacak olsa da çok etkili olacağını sanmıyorum. Yine banko gördüğüm maçlardan birisi, Antalyaspor kazanır diyorum. Skor tahminim 1-0. Antalya'nın ise galibiyete çok ihtiyacı var, geçen haftaki Karabük mağlubiyetleri hedeflerinden uzaklaştırdı onları..

Bu arada ne olacak bu Ankaragücü'nün hali.. Resmen kulübü mundar etcekler göz göre göre..


Fenerbahçe - Sivasspor

Fenerbahçe alır, 3-0 olur mesela. Zaten Fenerbahçe bu şekilde geldi gidiyor, nedir bu şekil.. Kadıköy'de güldür güldür top oynuyor, yıldızları ile maçı alıyor, deplasmanda pısıyor.. Bu maç şimdi Sivas'ta olsaydı şu soğuklarda banko Sivas derdim.. Bu da Fener'in şansı olsun artık, soğuk havalarda gitmeyecek Sivas'a.. Bence haftanın bankosu olur.. Üst'de oynanabilir..


Manisaspor - İstanbul B.B.

Bu maç için favorim İstanbul B.B., skor tahmini olarak da 1-2 diyorum. Belli bir sebebi yok, aslında bu tip maçlar ortada maçlar. 10 defa oynansa 3'ünü Manisa kazanır, 3'ünü İBB, 4 maçta berabere biter. Tamamen maç günü olan motivasyona, şans faktörüne ve maçın gidişatına bağlı. Potansiyel olarak Manisa'nın maçı kazanma şansları daha fazla ama istikrarsız sonuçları ve İBB'nin istekli ve hırslı yapısından dolayı sanki İBB maçı alırmış gibi geliyor. Kuponlarda uzak durmakta fayda var yinede, çünkü dediğim gibi ne olacağı belli olmayan bir maç.

Konyaspor - Galatasaray

Galatasaray için çok kritik bir maç. Olası bir mağlubiyette ilk yarıyı küme hattının hemen üzerinde 14. bitirme durumları bile olabilir. Bu şekilde yeni stada çıkmak hem prestij kaybı hem de daha çok baskı oluşturması açısından Galatasaray için hiç iyi değil. Tarihin en kötü sezonunu yaşayabilir diyenler haklı çıkmaya başladı sanırım. Devre arası transferlerden bahsediyorlar ama Galatasaray'da çok başka şeylerin değişmesi lazım. Nasıl olacak kimle olacak fikir yürütebiliriz ama sonuçta değişimin kolay ve yakın zamanda olması zor gözüküyor. Daha önceki yazılarımda da söylemiştim, bugün hala takımın başında Skibbe veya Gerets olmuş olsaydı, bugün Galatasaray için çok farklı şeyler konuşuyor olabilirdik.

Konu açılmışken Galatasaray için çözümü de söyleyelim. İşin ehli bir hocayla anlaşmak ve en az 3-4 yıl arkasında olmak, transferinden idari işlerine kadar hocayla koordineli çalışmak. Burda en kritik soru hoca kim olacak. Hagi'nin olmayacağı kesin, boşu boşuna kimse kendini kandırmasın. Şu anda çok uygun bir isim olarak Sam Allardyce olabilir, Blackburn'den saçma bir şekilde kovuldu ama iyi işler yapabilir, bence şu anda çok doğru bir tercih olabilir. Bunun dışında, Ersun Yanal, Pellegrini, Magath gibi isimlerde bu ihtiyaca cevap verebilir.


Maça gelirsek, Konya deplasmanı hiç kolay olmayacak Galatasaray için. Sahaya isteklerini ve mücadelelerini koymadan galibiyet alınabilecek bir maç değil, çünkü karşılarında Ziya Doğan gazını almış bir Konyaspor olacak. Galatasaray'lı gutbolcularda ise maçı kazanma isteğinden çok Noel tatili gelsin artık isteği olacakmış gibi geliyor. Maçın favorisi olarak Konyaspor'u görüyorum. 1-0 Konyaspor kazanabilir.


Kasımpaşa - Eskişehirspor

Bazen futbolda anlam veremediğim, açıklamakta zorlandığım durumlar olabiliyor. Bursaspor nasıl şampiyon oldu, Barcelona nasıl böyle futbol oynayabiliyor, Teofilo manyak mı Trabzonspor gibi bir takımı bıraktı gitti, Yılmaz Vural nasıl olurda bu kadar yıl boyunca ses getirecek bir başarı getiremedi, Hakan Şükür gibi bir gol vuruşu fakiri nasıl Türk Futbol tarihinin efsane golcüsü oldu, Ogün, Abdullah, Ünal, Tolunay, Şota, Hami'li Trabzonspor nasıl oldu da hiç şampiyonluk yaşayamadı gibi..

Örnekler bolca çoğaltılabilir. Bu tip açıklayamadığım durumlardan biri de Kasımpaşa'nın bugünkü durumu.. Yani her yıl nerdeyse bir takımın küme düşmesi ilk yarıdan belli olur diğer iki kontenjan için yarış verilirdi. Bu erken kopan takım her açıdan küme düşmeyi hakederdi.. Ama Kasımpaşa için böyle bir durum yok, adamların evet kadroları zayıf belki biraz ama iyi futbol oynamaya çalışıyorlar ve zaman zaman oynuyorlarda. Modern futbolun gereklerini yerine getiriyorlar, tempoları var, takım halinde hareket ediyorlar, kondisyonları var vs.. Biraz şanssızlık, biraz gol vuruşu olan oyuncu eksikleri derken bugünkü durumdalar. Ama yine de benim için hala Kasımpaşa'nın düşmesi garanti değil, o açıdan bu hafta bu maçı alabilir diyorum Kasımpaşa için..

Bu maçı alsın artık zaten Kasımpaşaspor. Eskişehirspor kadronun hakkını veremiyor kesinlikle, lig ortalamasının üzerinde bir kalitede kadrosu olmasına rağmen yanlış hoca tercihleriyle bir türlü beklenen atılımı gerçekleştiremiyorlar. Ne olursa olsun bir şekilde Ersun Yanal ile anlaşmaları gerekirdi, Bülent Uygun çok yanlış bir tercih, anlayacaklar hatalarını.. Bir de Batuhan meselesi var. Mental olarak da fizik olarak da sürekli geri gidiyor adam. Bana mı öyle geldi bilmiyorum ama beli çok kalınlaşmış, (aynı durum Real'de Benzema'da da var), bu şekilde hiçbiryere varamaz.

Skor tahminim 1-0 Kasımpaşa alır şeklinde.


Beşiktaş - Gaziantepspor

Beşiktaş'ın bu maçta da puan kaybedeceğini düşünüyorum. Hoş Beşiktaş daha çok deplasmanda puan kaybediyor ama gerek hafta içi alınan galibiyetin getireceği rehavet ve yorgunluk, gerekse Antep'in dirençli savunması ve Karcemaskas göz önünde bulundurunca Beşiktaş'ın gol atması oldukça zor gözüküyor. Beşiktaş'ın tek gol şansı Quaresma'nın bireysel çabaları olacak gibi, onu da muhtemelen aşırı sert bir savuma bekliyordur. Hatta Quaresma dikkatli olmazsa sakatlanma riski bile var, Tolunay Antep'i kesinlikle bu şekilde hazırlayacaktır. Shuster maç sonu açıklamalarında bununla ilgili birşeyler söyleyebilir. İlerdeki hızlı adamlarıyla ya da frikiklerle de gol arayacaktır Antep. Çok eski ve çağ dışı bir taktik, ama hala işe yarıyor işte..

Alt olur diyorum maç için skor tahmini olarak da 0-1 Gaziantepspor şeklinde tahminimi yapıyorum.



Sonuç olarak gol açısından kısır geçecek bir hafta görünümü var. İlk yarıyı Trabzon ve Bursa zirvede kapayacağı zaten kesinleşmişti. Devre arası transferler bakalım takımlara ne getirecek. Görünen herkesin transfere ihtiyacı olduğu..

Hiç yorum yok: