25 Mayıs 2010 Salı

Mourinho´lu Inter vs Hamit´li Bayern

Maci beraber izledigim kardesim, mac boyunca Mourinho´nun cok sansli oldugunu soyledi hep. Ama bu kadar seyi sansla aciklamak mumkun degil. Mourinho, dunyanin gelmis gecmis en iyi hocasi olma yolunda emin adimlarla ilerliyor. 10 yildan kisa bir surede almadik kupa, kazanilmadik basari kalmadi nerdeyse. Son olarak real madrid´i de calistirip zirvede birakabilir bu isi..




Ozellikle Barcelona´ya karsi oynattigi futbolla adamin adi Ziya Dogan´a ciksada, aslinda gunumuz futbolunun kaderini ciziyor su anda Mourinho. Tam olarak oynatmasi gerektigi gibi oynatiyor Inter´i. Son iki macta hem Barca´ya hem Bayern´e pozisyon dahi vermedi nerdeyse. Bu oyle kolay bir sey degil. Gecen sezon Hiddink buna cok yaklasti diye dahi ilan edilmisti, ama simdi Mourinho, Hiddink´in yapamadigini basarinca anti-futbol oynatmakla suclaniyor..

Oysa sahada modern defans anlayisinin en son orneklerini sergiledi Inter. Tum Inter takimi, sanki tek bir vucutmus gibi, bir uyum ve harmoni icerisinde hareket ediyor, rakibe alan daraltiyor ve bosluk birakmiyor.. Guardiola ve Van Gaal gibi pozitif futbol oynatan hocalarin bu ise bir care bulmalari (yani bir B plani) sart, yoksa her takim defansif oynamaya baslayabilir, ve Dunya futbolu da 90´larin ikinci yarisindaki defansif gunlerine geri donebilir..


FD cok guzel ozetlemis oynanan futbolu, "haddini bilen Mourinho" tanimlamasiyla ve "Naumovski´li Efes Pilsen" benzetmesiyle..Ozellikle Naumovski´li Efes benzetmesi cok dogru olmus. Maci izlerken kardesime, sanki basket maci izliyoruz gibi dedim. Bayern set hucumu yapiyor, sonra topu Robben´e veriyor, o da birebirlerde sansini deniyor.. (Lyon ve Manchester´i tek basina Robben´in yiktigi dusunulurse cok da yanlis bir taktik degil aslinda) Tum Bayern takimi hucumda, tum Inter takimi defansta gecti macin belli bolumleri. "Toplu hucum toplu defans" deyimi artik gercek oluyor.. Yakinda, futbolda set hucumu deyimi iyice yerlesebilir, hatta bundan 20 yil sonra basketboldaki gibi ortasahayi gecen takim kendi sahasina donemez, veya belli bir hucum suresi gibi kurallar gelebilir.


Ote yandan Ribery faktorunu de unutmamak lazim. Macta Ribery olsa, farkli olurdu. Agir bir kirmizi kart, onu finalden, belki de Bayern´i kupadan etti.. Hamit onun yerinde cok siritti, Maicon´un karsisinda da cok ezildi. Tum yukte boylece Robben´e kalmis oldu, o da bu yukun altindan kalkamadi dogal olarak.


Tekrar Mourinho´ya donersek, teknik direktor olus hikayesiyle, kazandigi basarilariyla, sahadaki tavirlariyla ve soylemleriyle, "special one" olmayi fazlasiyla hakediyor.. Seneye buyuk ihtimalle, Real Madrid´in basinda izleyecegiz kendisini.. Orda da boyle defansif futbol oynatir mi bilinmez ama (Real Seyircisi defansif oyunu kabul etmeyecektir) orda da bu kupayi alirsa ve basarili olursa hakkatten zirvede birakabilir bu isi.

Her sey bir yana, cirak, ustayi yendi diyebiliriz.. Ya da boynuz kulagi gecti;



Maçın gününün Madrid hikayesini diğer blogumuza yazdık, ona da burdan bakabilirsiniz..

Hiç yorum yok: