29 Haziran 2009 Pazartesi

Transfer Notları

İsmail Köybaşı : 6.5 milyon Euro + iki futbolcu (biri Serdar Kurtuluş)


Mehmet Topuz : 9 milyon Euro + G.Emreciksin



Şimdi bu rakamlara bakınca insanın aklına ilk önce biz Gökdeniz ve Fatih Tekke’yi resmen bedavaya vermişiz diyesi ve kafasını duvarlara vurası geliyor...



Ondan sonra da geçen yıl yaptığımız transferleri bu yıl yapsak 3 katı fazla ödememiz gerekirmiş diye şükredesi geliyor insanın... Gökhan Ünal’ı bu yıl almak istediğimizi düşünemiyorum, herhalde 10 milyon Euro + Yattara’yı vermemiz gerekirdi.

Şu anki piyasa rakamları uçmuş durumda, bir dönem Denizlispor’un Ümit Bozkurt, Bülent Akın ve Yusuf Şimşek’i toplamda 20 milyon Dolar’a üç İstanbul takımına sattığı döneme benziyor şu anki durum. Veya Ayhan’ın 10 milyon dolara Beşiktaş’a gittiği döneme. Bonservisle beraber futbolcu maaşları da uçuyor bu arada. Mehmet Topuz yıllık 2.5 milyon alırken bu duruma Semih, Gokhan Gönül gibi futbolcular ne diyecek çok merak ediyorum.

Bu durum sürekli böyle gitmez ama. Önümüzdeki yıllarda tekrar rakamlar makul seviyelere gelecektir, o yüzden Bursaspor gibi kulüpler ellerindeki futbolcuları bu yıl satmazlarsa seneye bu rakamları zor görebilirler, benden söylemesi... Yabancı sınırlamasının kalkması halinde zaten bu rakamlar bayağı bir düşer.

Transferden konu açılmışken Trabzonspor’un da son transferleri Engin Baytar’a da değinelim.. Gençlerbirliği’nden ve Eskişehirspor’dan izlediğimiz kadarıyla, takım oyunundan çok topla oynamayı seven, problemli, takım arkadaşlarıyla kavga etme potansiyeli olan, bir dönem Fenerbahçe’de Ortega’ya fırça atan Ceyhun Eriş potansiyeli görüyorum ben Engin’de. Sonuçta 61 numara kontenjanından yapılmış bir transfer, beklentim yok takımın iç huzurunu ve havasını bozmasın yeter...



Bu yılın en iyi transferlerini yapan takım ise Sivasspor gibi. Yabancılarının çoğunu göderdiler ve yerlerine daha iyilerini aldılar. Eğer uyum sorunu yaşamazlarsa ve dört büyükler yine kötü bir sezon geçirirlerse son iki yılın da tecrübesiyle Sivasspor bu yıl beşinci şampiyon takımımız olabilir.

Sivasspor’la ilgili dikkat edilmesi gereken başka bir noktada şu ; bu kadar canlı bir transfer dönemi yaşamamıza rağmen son iki sezondur kafaya oynayan bir takımın hiç bir futbolcusuna büyük kulüplerin talip olmaması sizce de garip değil mi ? Talip olsalar satmaya da hazırlar, hatta Mehmet Yıldız’ı zorla Galatasaray’a satmaya çalışmışlardı devre arasında ama olmadı.

Bunun sebebi basit çünkü Sivasspor’un kadrosundaki hiçbir futbolcu için büyük kulüplerin kadrosunda rahat yer bulabilir diyemeyiz...

Peki o zaman Sivvaspor nasıl oluyor da iki yıldır bu kadar başarılı ? Bülent Uygun mu çok iyi Hoca ? Hayır, Türkiye’deki çoğu Hoca ondan daha iyidir.



Başarının sebebi çok açık aslında, İSTİKRAR. Yönetim, kadro ve hoca istikrarı... Adamlar 4 yıldır biraradalar, sistem belli, arkadaşlık üst düzeyde ve birlik beraberlik de cabası.. Şimdi bu yıl kadrolarının kalitelerini de arttırıyorlar, ve son iki yıldan gelen tecrübede var artık.. Sivasspor’un havası buraya kadarmış diyenlere duyrulur, Sivasspor asıl sürprizi bu yıl yaşatabilir.

Burdan tekrar Trabzonspor’a dönmek istiyorum. Bülent Uygun gibi bir hocayla 3 yıllık bir çalışmanın sonunda ortalama bir kadroyla bu başarı yakalanıyorsa, Ersun Yanal’la Trabzonspor çok daha büyük başarılar yakalayabilirdi. Tren kaçtı, geçmiş olsun diyoruz Sadri Başkan'ımıza selam gönderiyoruz yine...

1 yorum:

bora dedi ki...

Gadem, şöyle de bir bakış açısı var. Mehmet Yıldız'ı örneğin GS ya da FB 5 milyon €'ya alabilirdi ama Sivasspor'un ucuza futbolcu bulma potansiyeli nedeniyle, Sivasspor'un bu parayla çok büyük oyuncular transfer edip, kendilerine rakip olmasından korktukları için almaya yanaşmadıkları da söyleniyor.