6 Mayıs 2013 Pazartesi

Trabzonspor için yeni sezon planlaması

Trabzonspor için geçen kabus gibi bir sezon sonunda yaklaşan seçim ve be buna bağlı olarak gelecek sezon da kabus mu olacak acaba sorusu.. Gelinen nokta bu olunca biz de biraz kendimizce gelecek sezon planlaması hakkında biraz karalayalım dedik..


Vakit yeniden planlama ve yapılanma vakti...


Öncelikle Tolunay Kafkas'tan başlayalım.. Şahsen kendisinden çok beklentim yok, Trabzonspor için yeterliliği benim için ciddi bir soru işareti.. (Şu anda Trabzonspor için doğru teknik direktör adaylarım Hector Cuper, Yılmaz Vural, Ersun Yanal ve Hikmet Karaman)

Tolunay konusu uzun konu şimdi çok fazla girmiycem, ama Tolunay'la ilgili tek önemli beklentim transfer sezonu, çünkü milli takımlardaki çalışmalarından dolayı gurbetçi futbolcular hakkında ciddi bir pörtföye sahip olduğunu düşünüyorum. Yani Ersun Yanal dönemindeki yapılanmaya benzer kaliteli bir güçlendirme yapabilir.. Beklentimi daha da açık yazayım hatta, Trabzonspor'a 3-4 tane Cenk Tosun kalitesinde gurbetçi kazandırması benim için yeterli..

Bir takımın transferini teknik direktör yapar. Nokta. Şenol Güneş'i aslında en çok eleştirmek gereken konu bence hep transfer oldu... Şenol Güneş'in hiçbir zaman bir futbolcu pörtföyü olmadı, hiçbirzaman bir kadro oluşturamadı.. Kendisini iyi bir ahçıya benzetiyorum ben, elinde iyi malzeme varsa iyi yemek yapıyor (bkz. 2010-2011 şampiyonluk sezonu), ama elinde malzeme yoksa pazara gidip iyi malzeme seçemiyor (bkz sonraki sezon transferleri)..

Şidmi teknik direktör futbolcu istemezse yönetim de kafası kesik tavuk misali ortada bir o yana bir bu yana koşar menejerlerin oyuncağı olur. Artık tutturma şansınız %30.. Tutarsa Jaja'nız olur tutmazsa Mark Janko.. Ben burada yönetimi suçlamam, yönetimin eline liste veremeyen Şenol Güneş'te suç bulurum.. Hatta bir adım daha öteye gidiyim, takımdan ayrılan Selçuk, Burak, Egemen gibi konularda da yönetime kızmam, Şenol Hoca'ya kızarım.. Sonuçta Burak'ı Selçuk'u Galatasaray'a alan Ünal Aysal değil Fatih Terim'di.. O yüzden suçlu Sadri Şener değil Şenol Güneş'tir benim gözümde..

Dev Santrafor!

Sonuç olarak transfer sezonu açısından Tolunay'dan beklentim yüksek.. Ama normal lig sezonu açısından çok ümitli değilim kendisinden...

Yönetime geri dönersek transfer konusunda hiç mi eleştiri haketmiyorlar, hem de nasıl... Devre arasında Alper Potuk'u almadığı için eleştiririm.. Ne olacağı belli olmayan yabancı oyunculara 3-5m Euro'ları rahat verirken Alper Potuk'a hem de oyuncuyla anlaşılmışken gerekli bonservisi vermediği için eleştiririm.. Alper Potuk Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılındaki en önemli orta saha oyuncularından biri olacak, bu çok bariz görünen birşey. Yani şüpheli bir transfer değil. Bundan 3-4 yıl sonra Türk Milli Takımının ortasahasını Soner Aydoğdu, Salih Uçan, Alper Potuk ve Nuri Şahin oluşturuyor olacak. Eğer bunlardan birini alma ihtimaliniz varsa alacaksınız, bu ihtimale sırt çeviremezsiniz..

Kaçan Balık!


Alper Potuk transferinin çok yönü var aslında. Alper Potuk'u almış olsa Trabzonspor sadece kendi kadrosunu güçlendirmiş olmayacak, rakibinin de güçlenmesini engellemiş olacak ve daha da önemlisi son yıllarda sorgulanmaya başlanan büyüklük ve marka değerini tekrar sağlama almış olacak. 3 İstanbul kulübünün alamadığı oyuncuyu almak takımın diğer oyuncuları için bile bir motivasyon aslında. Gökhan Ünal'a zamanında verilen 6m Euro çok eleştirildi ama Sadri Şener'in belki de en doğru hareketiydi. Bazen o cesur Sadri Şener aranıyor Trabzonspor'da...

Federasyonun önümüzdeki yıllarda yabancı sayısını iyice sınırlamayı planladığını okuyoruz, bu durumda Alper Potuk gibi transferlere Trabzonspor taraftarı olarak ayrıca üzülmemek elde değil. Yabancı demişken, gelelim yabancı meselesine.. Önce Trabzonspor'un mevcut yabancılarını sayalım..

Emerson, Bamba, Cech, Celustka, Zokora, Collman, Sapara, Adrian M., ALanzinho, P.Henrique, M. Janko.. Unuttuğum varsa kusura bakmasın, 11 tane saydım ben.

Ben çoğunluğun aksine yabancı kalitesini çok da kötü bulmuyorum, sadece plansız ve sayı olarak çok olduğunu düşünüyorum. Örneğin Adrian, Colman, Sapara ve Alanzinho gibi 4 benzer oyuncudan sadece 2'si olsa gayet yeterli olurdu gibi. Bu plansızlık için de ayrıca Şenol Hocamıza selam göndermek lazım..

Genelde forumlarda olsun diğer ortamlarda olsun tespit yabancıların hepsini göndermek yönünde.. Klasik yanlış sebep-sonuç ilişkisi ve yanlış çözüm tespiti.. Zaten bu gaza gelip üretilen çözüm tespitlerinden dolayı Trabzonspor doğru yolu bulamıyor hep daireler çiziyor zaman kaybediyor.. Bizim taraftarımız sağolsun:

Takıma 4-5 tane 1461'den oyuncu koymak lazım (1461 konusunda da geleceğiz)
Tüm yabancıları göndereceksin
Takımı baştan revizyona sokacaksın
Hepsi Trabzon'lu oyuncu olacak
Fatih Tekke'yi koordinatör yapacaksın (bu sanırım başkan adaylarından birinin dahiyane fikri!)
vs. vs.

sanki FM oynuyoruz bilgisayarda.. Zamanında Ersun Yanal'ın başını yiyen de bu gaza gelme konusu oldu. Takım olmak, takım kurmak, bir futbol kimliğinin oluşması, oyuncular arasında kimya oluşması oysa zaman ve istikrar isteyen şeyler..

Değeri bilinemeyen... 


Neyse, bu yabancı konusunda geri dönersek.. Yabancılar genel olarak yeterli görmekle birlikte mevcut 11 yabancıyı 5-6 kişiye indirmek lazım ve çok değil 2-3 tane kaliteli yabancı transferi. Yani sonuç olarak mevcut yabancılardan en az 5 tanesine güle güle denecek.

İpler kopan Emerson ve M. Janko ilk satılacaklar.. İçim sızlasa da çok beğendiğim Collman'da ipler kopmuş gözüküyor, oysa kazanılabilse Collman-Sapara-Soner ortasahası Türkiye için fazlasıyla yeterli bir ortasaha.. Ama yapacak birşey yok, Collman da gönderilecek 3. isim.. Yeterli verim alınamayan Cech ve Celustka da kaliteli yabancılara yer açmak için gönderilmesi gereken diğer yabacılar. Eğer Aykut Demir gibi bir stoper takıma kazandırılabilirse Bamba da gönderilecek 6. isim olarak düşünülmeli. Bu durumda alternatif yedek olarak defansın her bölgesinde oynayabilen Celustka elde tutulabilir, yani Bamba veya Celustka aynı anda gönderilmemeli, biri elde tutulmalı Son olarak da Sapara, Alanzinho ve Adrian üçlüsünden iyi teklif geleni gönderip diğer ikisi elde tutulmalı, bunlardan Adrian'ın şu anda para edebileceğini düşünürsek geri kalan yabancılar şöyle olmuş olabilir..

Celustka, Zokora, Sapara, Alanzinho, P. Henrique.. 5 tane.

Bu beş oyuncu Trabsonpor'un hayallerini süsleyen yabancı kalitesini vermiyor farkındayım, ama iyi bir kadroda iyi işler yapabilecek, Türkiye standartlarının üzerinde yabancılar.. Hiçbirine kötü diyemeyiz.

Celustka gibi defansın her yerinde oynayabilen bir alternatif kadro genişliği açısından çok önemli.

Zokora ilerleyen yaşıyla ve hücüm yetersizliğiyle sürekli ilk 11 düşünülmese de tecrübesiyle, gücüyle, oyun zekasıyla zorlu maçlarda ve Anadolu deplasmanlarında çok iş yapacaktır.

Alanzinho ve Sapara ise 30 yaşında futbol hayatlarının en verimli 1-2 yılını Trabonspor'da geçirebilirler. Uyumlu ve ritmini yakalamış bir Trabzonspor orta sahasında çok iş yapabilirler. Özellikle yedek olmayı sorun etmeyen ve oyuna girdiğinde oyun hareket kazandıran Alanzinho olası bir şampiyonluk  mücadelesinde çok iş yapabilir.

Son olarak P. Henrique ise çift forvet oynanılan maçlarda partnerine çok gol atabilecek bir oyuncu, ilerde ayağında top tutabilen, belli bir tekniği olan ve yaşını da düşündüğümüzde hala patlama potansiyeli olan bir forvet. En kötü kadro genişliği anlamında elde tutulabilir.

Burada asıl önemli olan mesele bu 5 yabancının yanına 3 tane kaliteli yabancı koyabilmek. Ve bu 3 yabancıdan biri çok kaliteli bir santrafor olmalı. Trabzonspor bu yıl santraforsuz oynadığı ligde durum ortada, buradan santrafor gerekliymiş sonucu çıkartılmalı. Diğer iki yabancı için ise kanatlar düşülmeli, sonuçta mevcut Olcan, Yasin ve Volkan kanat rotasyonu şampiyonluk yarışı vermek isteyen Trabzonspor için gayet yetersiz.

Gelelim yapılması gereken diğer transferlere.. En yukarıda bahsettiğim Alper Potuk örneğinden yola çıkarak, belli kalitedeki yerli oyunculara gereken para verilip alınmalı. Gurbetçileri bir yana bırakırsak ligde oynayan oyuncular içinde Cenk Tosun ve Aykut Demir Trabzonspor'un ilk transfer hedefleri olmalı. Sağbek sıkıntısı da düşünülerek Antep'ten Serdar Kurtuluş alınabilir. Görüldüğü gibi ligimizde göze batan oyuncu sayısı oldukça az.

Gol Makinası!

Uygun fiyata alınabilirlerse Sivasspor'dan Erman Kılıç, Galatasaray'dan Çağlar, Elazığspor'dan Serdar ve Köksal gibi isimlerde kadro genişliği açısından faydalı olabilirler. En yukarıda belirttiğim gibi Cenk Tosun kalitesinde 3-4 tane de ismi çok duyulmamış gurbetçi Tolunay Kafkas'tan olan beklenti..

Bir de 1461 konusu var. Sadri Şener'in en önemli projelerinden ve Trabzonspor için hala anlamı anlaşılmayan konu. Benim ilk kurulduğundan beri çok önem verdiğim bir proje. Ama PTT 1. ligden gelen takımların yeterli takviye yapmadan ligde tutunamadığını düşünürsek 1461'den 5-6 oyuncu alalım Trabzon'a koyalım düşüncesiyle bir yere varılamayacağını görmüş oluruz. Yusuf ve belki Gökhan Alhas dışında ki bu iki isimde sadece rotasyon anlamında fayda sağlayabilir Trabzonspor'a, şu anda 1461'den gelecek oyuncu pek yok gibi. Tabii hedefiniz zirve ise. Yok ben ligde ilk 10 mücadelesi vermeyi sevdim diyorsanız başka.. Burada 1461'den direk katkı beklemek yerine sürekliliğini sağlamak, potansiyeli olan genç Afrikalı veya Brezilyalı yabancıları yetiştirmek ve şu anda yapıldığı gibi bölge gençlerini yetiştirmek amaçlı kullanılmalı ve kullanılmaya devam edilmeli. M.Akçay çok büyük bir şans. Ve beklenti senede 1 veya 2 rotasyon oyuncusu olmalı. 3 yılda bir Mustafa Yumlu çıksa yeterlidir kanımca.

Çok uzattım..İşin özü şu, kadro kalitesi çok da kötü değil, 3-4 tane kilit takviye (Cenk Tosun, Aykut Demir, kaliteli yabancı forvet) ile potansiyeli olan genç gurbetçiler şampiyonluğa oynamak için yeterli olur. Kimse Galatasaray ve Fenerbahçe'nin kadrolarını gösterip şampiyonluğa oynamayı çok da gözünde büyütmesin, sonuçta bu iki takımda seneye şampiyonlar liginde oynayacaklar ve bu yıl toplanan puanlar da ortada. Galatasaray son iki maçını kaybetse bile 68 puanla şampiyon olabildiği bir ligden bahsediyoruz. O yüzden kadrodan ziyade uyum, iyi futbol ve iyi bir hazırlık dönemi çok yeterli olabilir.

Takımda şampiyonluk mücadelesini verecek tecrübeli isimler var, Zokora, Sapara, Alanzinho, Giray, Halil ve hatta Onur takımı sürükleyebilir bu yolda. Yeni transferlerin kalitesi, kampa yetişmeleri gibi konularda da yönetim üzerine düşeni yaparsa önümüzdeki yıl zirveye oynanılabilir.

Şöyle bir kadro yapısı şampiyonluğa oynamak için gayet yeterli, gerisi hocanın becerisine kalmış:

Onur
Serdar Kurtuluş-Aykut Demir-Giray Kaçar-Celustka
Yabancı Kanat Transfer-Sapara-Soner-Olcan
Henrique-Yabancı bitirici Santrafor

Yedeklerde ise Zokora, Alanzinho, Volkan Şen, Mustafa Yumlu, Halil Altıntop, Serkan Balcı, Yasin, yeni alınacak yabancı, gelecek gurbetçiler ve diğer yerli transferler...

Takımdan gönderilecekler Emerson, Janko, Cech, Bamba, Adrian, Collman, Aykut Akgün, Abdullah Karmil. Bunları yalnız para kazanmadan göndermemek lazım, gerekirse PAF takımla idman yaparlar...


Ama yok takımı baştan revize etmeye gidilirse, yabancılardan verim alınamadı diye kötünün yanında iyi de gönderilirse, kurunun yanında yaş ta yanarsa büyük revizyona gidilirse, kaliteli yerli oyuncular Alper Potuk gibi elden kaçarsa, menejerlerin gazıyla ne olduğu belli olmayan oyuncular alınırsa, iyi bir hazırlık dönemi geçmezse önümüzdeki yıl bu yıldan daha kötü bile olabilir Trabzonspor için..

Macera dolu bir transfer sezonunu daha merakla bekliyoruz...


Hiç yorum yok: